Checklista för att hitta den perfekta hyresgästen
Upptäck hur du hittar den perfekta hyresgästen med vår checklista. Från kreditupplysning till intervjuer och hyreskontrakt. Säkerställ en trygg uthyrning idag!
Som medlem får du tidig tillgång till de senaste hyresbostäderna i ditt område. Du kan enkelt skapa bevakningar baserade på dina önskemål och få notiser direkt när nya objekt matchar dina kriterier.
Dessutom får du personlig service och tillgång till värdefulla tips och råd kring bostadssökande. Missa inte chansen att hitta din drömbostad snabbare och enklare!
Bostadsuthyrning
För att framgångsrikt hyra ut din lägenhet eller bostad i andra hand är det avgörande att ha en grundlig förståelse för de regler och lagar som styr denna process. Genom att vara väl informerad om dessa aspekter kan du undvika lagliga tvister, återbetalningar och skapa en trygg och säker uthyrningsprocess för dig och personen som skall hyra från dig.
Även fast att du hyr ut din lägenhet i andrahand så har fortfarande du ansvaret för flera aspekter av boendet:
Därför är det viktigt att se till att personen som hyr lägenheten från dig i andra hand sköter sig. Detta kan du delvis kontrollera genom exempelvis referenser från tidigare hyresvärdar eller lönespecifikationer som kan intyga att den tänkta hyresgästen har tillräckliga medel att betala hyran med.
Utgångspunkten för hur mycket du får ta betalt för din lägenhet vid andrahandsuthyrning kallas för skälig hyra. Vad som menas som skälig hyra när du hyr ut din lägenhet i andrahand är just den hyra som du betalar till din hyresvärd.
Om du hyr ut din lägenhet möblerad så får du enligt regelverk lägga till ett påslag på 15 procent från ditt hyresbelopp. Det är viktigt att poängtera att tilläggskostnader såsom el, värme eller vatten inte får överstiga de faktiska kostnaderna.
Om det skulle visa sig att du hyrt ut lägenheten över vad som anses som skälig hyra kan du bli återbetalningsskyldig upp till två år tillbaka till personen som hyr av dig.
Om du hyr ut din lägenhet eller bostad i andra hand för mindre än 40000kr per år behöver du inte betala någon skatt alls. Om du hyr ut din lägenhet eller bostad i andra hand för mer än 40000kr per år behöver du betala 30% skatt på överskottet. Med överskottet menas dina hyresintäkter - 40000kr.
Här kommer ett räkneexempel: Låt oss säga att du hyr ut din lägenhet för 100.000kr på ett år. Eftersom att hyresintäkterna överstiger 40.000kr har vi här ett överskott på 60.000kr. Du behöver betala 30% skatt på dessa 60.000kr.
Kom ihåg att dessa regler i de flesta fall tillämpas. Ibland kan specialregler tillämpas, exempelvis om du äger eller hyr ut flera bostäder. För att få en helhetsbild av din situation och exakt hur mycket skatt du skall betala hänvisar vi dig till skatteverket
Ett välskrivet hyresavtal är kärnan i en framgångsrik andrahandsuthyrning. Det skapar tydlighet och ramar in förhållandet mellan dig och dina hyresgäster, och det ger er båda en trygghet genom att fastställa villkor och förväntningar. Här är några viktiga aspekter att överväga när du utarbetar ett hyresavtal:
Börja med att ange de grundläggande uppgifterna om dig som hyresvärd och dina hyresgäster. Inkludera också information om den aktuella fastigheten, såsom adress och eventuell parkeringsinformation.
Ange tydligt hyresvillkoren, inklusive den månatliga hyran, när den ska betalas och eventuella avgifter som kan tillkomma. Det är också viktigt att specificera om hyran inkluderar några tjänster såsom sophämtning eller annat underhåll.
Definiera reglerna för depositionen och hur den kommer att hanteras vid hyresavtalets slut. Klargör även ansvarsområden för skador eller reparationer som kan behövas under hyresperioden.
Beskriv och dokumentera noga lägenhetens aktuella skick vid starten av hyresperioden. Detta kan vara viktigt för att undvika tvister senare. Gör en inventering av befintliga möbler och apparater om sådana ingår.
Specificera hur uppsägningar och förlängningar av hyresavtalet ska hanteras. Detta ger både dig och hyresgästerna klarhet om hur länge hyresförhållandet förväntas pågå.
Fundera på eventuella andra bestämmelser som är relevanta för din bostad och inkludera dem i avtalet. Det kan vara allt från husdjurspolitik till rökförbud eller parkeringsregler.
Det är inte alltid självklart att man får hyra ut sin bostad. För att se om du har tillåtelse behöver du kontakta din hyresvärd och fråga om deras tillåtelse. Hyresvärden har rätt att säga ja eller nej.
Om din hyresvärd nekar din förfrågan kring att hyra ut lägenheten i andra hand kan du skicka in en ansökan till hyresnämnden. För att få sin ansökan godkänd här behöver det finnas tydliga skäl till varför du skall få hyra ut din bostad. Några giltiga skäl för att få hyra ut sin bostad är: om du tillfälligt ska arbeta på annan ort och sedan flytta tillbaka, studier vid annan ort, provsamboende med en annan person eller vid sjukhusvistelse.
När du bestämmer dig för att hyra ut din bostad är det en av de första och viktigaste stegen att skapa en bostadsannons som verkligen sticker ut. En attraktiv och välskriven annons är nyckeln till att locka potentiella hyresgäster och säkerställa att du hittar rätt person att hyra ut ditt hem till. Här är några tips som kommer att hjälpa dig att sätta samman en bostadsannons som verkligen imponerar:
Det första som fångar en potentiell hyresgästs öga är bilderna av din bostad. Så se till att inkludera högkvalitativa bilder som visar varje rum från dess bästa vinkel. Ljusa och luftiga bilder gör alltid ett gott intryck.
Din annonsrubrik ska vara lockande och informativ. Använd nyckelord som talar om vilken typ av bostad det är och dess fördelar. Till exempel, "Ljus och rymlig 2:a med balkong i hjärtat av staden."
I din annonsbeskrivning, framhäv de unika egenskaperna som din bostad erbjuder. Berätta om speciella funktioner, som en öppen spis, en stor trädgård, eller nyligen renoverade köksytor. Detta ger potentiella hyresgäster en bättre uppfattning om vad din bostad har att erbjuda och hur din bostad sticker ut från resterande annonserade bostäder.
Var noga med att inkludera viktiga detaljer som hyran, depositionen, och hyresvillkoren. Ju mer information du ger upfront, desto mer tid sparar du för både dig själv och de som är intresserade av att hyra.
Var ärlig om bostadens skick och eventuella begränsningar. Om det finns några speciella regler eller krav som hyresgäster måste följa, nämna dem tydligt i annonsen istället för att behöva handskas med dessa efter att uthyrningen har inletts.
Berätta även om närområdet. Beskriv närheten till kollektivtrafik, skolor, parker, och andra bekvämligheter som kan vara attraktiva för hyresgäster. Detta kan bidra till att få en potentiell hyresgäst att bättre förstå värdet av ditt bostadsalternativ och hur det kan passa deras livsstil och behov.
Vid det här steget har du hittat din hyresgäst, grattis! På inflyttningsdagen är det viktigt att du överlämnar nycklarna till din hyresgäst och tillåter denne att flytta in. När hyresgästen väl har bosatt sig i lägenheten innebär det att de har exklusiv rätt till nyttjandet av bostaden. Även om du som hyresvärd har tillgång till reservnycklar är det viktigt att notera att du inte har rätt att ta tillbaka lägenheten eller inträda i den utan förvarning. Om det skulle uppstå ett behov att exempelvis hämta post eller utföra liknande ärenden när hyresgästen inte är hemma, bör detta klart och tydligt fastställas i det ursprungliga hyresavtalet som skrivs vid kontraktets start.
Upptäck hur du hittar den perfekta hyresgästen med vår checklista. Från kreditupplysning till intervjuer och hyreskontrakt. Säkerställ en trygg uthyrning idag!
Lär dig reglerna för uthyrning av din bostadsrätt. Få tips om tillstånd, skälig hyra, hyreskontrakt och skatter. En komplett guide för säker och smidig uthyrning.